matthijs Heldt groep

waterscouting Zevenbergen (Moerdijk)

Zeeverkenners

Speltak Zeeverkenners

Contact: zeeverkenners@waterscoutingmhg.nl.

Algemeen

De Zeeverkenners zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot en met 17 jaar. Zaterdagmiddag komen ze samen bij De Veste waar ze worden opgevangen door een leidingteam. Na het openen worden de vletten klaar gemaakt en wordt er gezeild op het Hollandsch Diep.

 

Groepstijden

Zaterdagmiddag komen ze samen bij De Veste.

In de zomer zijn de tijden van 13.00u tot 17.30u. In de winter is dit van 12.00u tot 16.00u. In de winterperiode gaan de vletten uit het water zodat hier het nodige onderhoud aan gedaan kan worden.

Vletje zeeverkenners MHG

Baksindeling

De Zeeverkenners zeilen in een lelievlet. Elke vlet heeft zijn eigen bemanning, een bak. De jongens en meisjes zijn gescheiden ingedeeld in zo’n bak. Elke bak heeft een Bootsman/-vrouw, Kwartiermeester, een 3e man (eventueel een 4e en 5e man) en een zeuntje. De oudste kinderen zijn Bootsman/-vrouw, alle rangen daaronder zijn jongere kinderen zodat alle leeftijden vertegenwoordigd zijn in een vlet.

 

Insignes

Er zijn verschillende insignes bij ons te verdienen: Roeiinsigne, Knoopinsigne en het Zeilinsigne. In het derde jaar kunnen de Zeeverkenners het landelijk erkende CWO Kielboot III diploma halen.

 

Weekenden en kampen

Elk jaar zijn er verschillende weekenden. Het Winterweekend wordt georganiseerd om de winterperiode te onderbreken. We slapen dan een nachtje in een clubhuis ergens in het land en gaan zaterdag en zondag leuke activiteiten doen.

In het voor- en najaar worden er respectievelijk een Openings- en Sluitingsweekend georganiseerd. Bij beide weekenden verzamelen we zaterdagochtend bij De Veste, maken de vletten klaar en vertrekken we al zeilend naar een haven in de buurt. De Hendrika vaart naar dezelfde haven waar de kinderen ’s avonds aan boord kunnen eten, keten en slapen. De volgende dag zeilen we weer terug naar De Veste aan de Roode Vaart.

In de zomervakantie gaan de Zeeverkenners een week op kamp. De week die gekozen wordt zal altijd een van de eerste drie weken van de zomervakantie van regio Zuid zijn, maar welke dit is, wisselt per jaar. In deze week verkennen de kinderen al zeilend de Friese meren, de Zeeuwse wateren of een andere locatie waar ze lekker kunnen zeilen, zwemmen en plezier kunnen maken. Ook tijdens dit kamp slapen de kinderen op de Hendrika.

 

Zeilwedstrijden

Alle waterscouting groepen in Nederland zijn verdeeld in verschillende regio’s, ook wel Admiraliteiten genoemd. De Matthijs Heldt Groep zit bij Admiraliteit 8, De Biesbosch. In september worden er Regionale Scouting Zeil Wedstrijden georganiseerd. Dit zijn zeilwedstrijden tussen de verschillende scoutinggroepen van de Admiraliteit. In dit weekend worden er verschillende wedstrijden gezeild. De beste bakken van het algemeen klassement mogen een paar weken later meedoen aan de Landelijke Scouting Zeil Wedstrijden in Harderwijk.